Campagne in het kader van 17 oktober 2023

Welkom in Digitopia!

Werelddag van Verzet tegen Armoede en Uitsluiting

Het Brussels Platform Armoede en de 8 Brusselse Verenigingen waar mensen in armoede het woord nemen, maken ook dit jaar van digitale uitsluiting een speerpunt.

De wereld waarin we leven wordt immers steeds meer digitaal. Digitalisering biedt mogelijkheden, maar schept ook een reeks nieuwe ongelijkheden die vaak disproportioneel gevoeld worden door mensen die al in armoede leven. De toegang tot heel wat dienstverlening (cultuur, vervoer, huisvesting, bijstand,...), steunverlening en rechten verschuift steeds meer van de fysieke loketten naar digitale toegangspoorten. Voor mensen zonder of met beperkte toegang tot een computer of internet en weinig of geen digitale basiskennis en -vaardigheden werpt dit nieuwe drempels op. Het maakt volwaardig participeren aan de samenleving niet enkel moeilijker maar hakt ook in op de zelfstandigheid van mensen en bijgevolg hun zelfvertrouwen.

2 jaar lang werkten de Brusselse VWAWN rond deze thematiek.
Zo stonden ook in 2022 onze acties in het kader van de Werelddag van Verzet tegen Armoede op 16/10/2022 en 17/10/2022 volledig in het thema van digitale uitsluiting.
We klaagden de digitale drempels aan die leiden tot maatschappelijke exclusie en onderzochten de uitdagingen en mogelijkheden mbt digitale inclusie.
In 2023 diepten we dit thema verder uit: we sloten ons onder andere aan bij de acties rond de Ordonnance BXL Numérique van minister Clerfayt en we kwamen tot beleidsaanbevelingen.

In 2023 kwamen we tot een reeks aanbevelingen die opgenomen zijn in ons memorandum voorde verkizingen van 2024:

(G)een beleid van armoezaaiers? Mensen in armoede oogsten wat het beleid zaait.

(G)een beleid van armoezaaiers? Mensen in armoede oogsten wat het beleid zaait

lees hier het volledige Memoranum 2024

We sluiten dit najaar ons focus thema af met een campagne 'Welkom in Digitopia' en hele reeks acties in de weken voor en na 17 oktober

Op 17 november voeren we actie in samenwerking met Rendre Visible l'Invisible

Door de terroristische aanslag in Brussel op 16 oktober moesten wij onze actie die voorzien was op 17 oktober annuleren. Maar uitstel is geen afstel, de actie gaat terug door, op 17 november

"l'Eldorado", les grands mirages

✊ Op 17 oktober wordt wereldwijd de strijd tegen armoede en sociale onrechtvaardigheid in de kijker gezet
Dit jaar (2023) mobiliseert het collectief "Rendre Visible l'Invisible", bestaande uit verenigingen, geëngageerde burgers en mensen die in precaire omstandigheden leven, zich rond het thema "l'Eldorado", les grands mirages". Het Brussels Platform Armoede sluit aan bij deze acties.
Uitzonderlijk zal dit jaar de actie doorgaan op 17 november

Ons doel: aan de kaak stellen van de illusies en voorwendsels die de huidige maatschappij uitdraagt:

 • België heet iedereen welkom!
 • De school is toegankelijk voor iedereen!
 • Toegang tot je rechten is "a piece of cake"!
 • ...

📢 Dat zijn de mythes die ons worden voorgehouden in deze maatschappij die ons zand in de ogen strooit. We zullen de realiteit van de armste mensen laten zien en hun eisen verwoorden. We vechten voor een samenleving die niemand achterlaat, waar rekening wordt gehouden met de meningen en ervaringen van mensen die in precaire situaties leven.

🙌 Doe mee om de impact van onze strijd te vergroten! Kom naar het Europakruispunt, luister naar de getuigenissen, neem een telefoon ter hand en loop met ons mee in de traditionele lampionoptocht!

📅 Op het programma:

 • 16u-18u: levende bibliotheek en getuigenissen over onze 5 thema's
 • 16u-18u: doorlopend telefoon estafette naar moeilijk bereikbare diensten
 • 18.00-19.00 uur: voorbereiding op de parade
 • 19.00 - 20.00 uur: lampionoptocht.

BPA gaat tijdens de actie op 17/11 dieper in op de mythe:

Toegang tot je rechten is "a piece of cake"

We zijn het wachten moe!

We organiseren tussen 16h en 18h, op het Europaplein (aan het Centraal Station) een live telefoonestafette naar moeilijk bereikbare diensten.

Terwijl we genieten van de wachtmuziekjes, houden we de score bij:

 • hoelang duurt het om een mens aan de lijn te krijgen
 • hoeveel keer wordt je doorverbonden
 • hoeveel keer moet je een nummertje intikken in het keuzemenu
 • we delen strafpunten uit als er wordt ingehaakt.

De "winnaars" van deze wedstrijd (de slechtste leerlingen van de klas dus) mogen naderhand een cadeautje van ons verwachten...

Videogetuigenissen

Twee jaar lang werkten de acht Brusselse Verenigingen waar Mensen in Armoede het Woord Nemen aan een beleidsdossier rond digitalisering en toegankelijkheid van diensten.
In de onderstaande video's getuigen mensen uit onze verenigingen over wat het leven in ene steeds digitaler wordende wereld voor hen betekend

Kafka en Stres in Belastingland

Bekijk hieronder het verhaal van Marie-Louise die ondanks goede digitale basisvaardigheden verdwaalt in belastingland.

Het Digitale Labyrint

De digitale wereld blijkt voor heel wat mensen een labyrint te zijn waar ze zonder assistentie niet uit geraken.
Al te vaak vinden ze die assistentie ook enkel bij hun (klein)kinderen of lieve buren, niet bij de diensten die er voor in zouden moeten staan.

Toegang tot de wereld

Digitalisering werpt uiteraard niet enkel drempels op, het biedt ook kansen! Via internet krijgen mensen toegang tot een hele wereld aan informatie, kunnen ze in contact blijven met familieleden of vrienden die zich aan de andere kant van de wereld bevinden, ...
Die grote toegangspoort tot de wereld is echter enkel open voor wie over de nodige middelen beschikt (hardware, software, internetaansluiting, 4G abonnement, ...) en de kennis en vaardigheden heeft om die te gebruiken

Het is ingewikkeld!

Voor wie het gebruik van digitale toepassingen zoals betaal- en ticketautomaten, online afspraken en zo meer niet evident is wordt het leven steeds complexer.
Luister naar de getuigenis van Maurice en Mamadou

Blijf op de hoogte

Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief van het Vlaamse Netwerk tegen Armoede


Volg ons

Steun ons nu

Uw steun helpt mensen om een toekomst uit te bouwen en de strijd aan te binden met armoede en sociale uitsluiting. Help mensen in armoede zichzelf te helpen.

Steun ons nu
Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikersgemak te verbeteren.
Ik ga akkoord.  Lees meer.