01-11-2022

Niet Allemaal Digitaal! Stop digitale uitsluiting.

Terug

Het Brussels Platform Armoede en de 7 Brusselse Verenigingen waar mensen in armoede het woord nemen, maken specifiek van digitale uitsluiting een speerpunt.

Op 17 oktober 2022 vatte de actiegroep van BPA post aan de gesloten deur van het Belfius-kantoor Brussel Vooruitgang (enkel bereikbaar op afspraak). Hier vormden we een aanschuivende rij met mensen die er niet in slagen toegang te krijgen tot de dienstverlening die ze nodig hebben. De gekozen locatie is symbolisch. We viseren niet exclusief de Banksector of specifiek dit kantoor maar alle vormen van openbare of private dienstverlening die verdwijnen achter digitale drempels. We zetten onze actie kracht bij door fysiek moeilijk bereikbare diensten postkaartjes te bezorgen met de vragen, problemen en klachten waarmee de bezoekers van onze verenigingen niet voorbij deze drempels geraken.

De wereld waarin we leven wordt immers steeds meer digitaal. Digitalisering biedt mogelijkheden, maar schept ook een reeks nieuwe ongelijkheden die vaak disproportioneel gevoeld worden door mensen die al in armoede leven. De toegang tot heel wat dienstverlening (cultuur, vervoer, huisvesting, bijstand,...), steunverlening en rechten verschuift steeds meer van de fysieke loketten naar digitale toegangspoorten. Voor mensen zonder of met beperkte toegang tot een computer of internet en weinig of geen digitale basiskennis en -vaardigheden werpt dit nieuwe drempels op. Het maakt volwaardig participeren aan de samenleving niet enkel moeilijker maar hakt ook in op de zelfstandigheid van mensen en bijgevolg hun zelfvertrouwen.

Onze eisen:

Garandeer :

  • Vrij toegankelijk, fysiek onthaal bij hulp en dienstverlening
  • Niet digitale inschrijvings- en betalingsmogelijkheden

Investeer in :

  • Trage loketten bij openbare diensten, gemeenschapscentra ,... waar tijd genomen kan worden om mensen te helpen of warm door te verwijzen
  • Openbare computerruimtes mèt laagdrempelige begeleiding

Niet Allemaal Digitaal! Wij willen bemande loketten!

Bekijk hier de foto's van onze actie
Deze postkaartjes deelden wij uit tijdens onze actie

Deelnemers aan de actie en bezoekers uit onze verenigingen schreven hun digitale drempels neer op postkaartjes

Lees de kaartjes hier
Delphine van Wijkpartenariaat De Schakel legt op Bruzz Radio van 17/10/2022 uit dat ditialisering heel wat drempels met zich mee brengt.

BRUZZ 24 belichtte uitgebreid de Internationale dag tegen armoede

Herbekijk BRUZZ 24 van 17/10/2022

Blijf op de hoogte

Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief van het Vlaamse Netwerk tegen Armoede


Volg ons

Steun ons nu

Uw steun helpt mensen om een toekomst uit te bouwen en de strijd aan te binden met armoede en sociale uitsluiting. Help mensen in armoede zichzelf te helpen.

Steun ons nu
Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikersgemak te verbeteren.
Ik ga akkoord.  Lees meer.