08-03-2022

We zien dat mensen die het al moeilijk hadden voor de energiecrisis het nu nog moeilijker krijgen

Terug

Peter Heirman, beleidsmedewerker Wonen bij het Netwerk tegen Armoede was op 8/3/2022 te horen in De Ochtend op Radio 1 en het radionieuws over de gasprijzen die de pan uitswingen: "We zien dat mensen die het al moeilijk hadden voor de energiecrisis het nu nog moeilijker krijgen." Er is een uitbreiding van de groep mensen die recht heeft op een sociaal tarief, maar dat wordt telkens maar met drie maanden verlengd. "Zo creƫert men veel onzekerheid: wat na die termijn?"

Gevolgen van de energiecrisis

Verder had Peter het nog over de mogelijke gevolgen van de energiecrisis: "Mensen zetten alleen 's ochtends en 's avonds de verwarming aan, en trekken vier truien aan. Dat is nefast voor het mentaal welbevinden."

Nood aan structurele maatregelen

Er is dringend nood aan structurele maatregelen zoals het (financieel) stimuleren van private verhuurders om hun huurhuizen beter te isoleren. De helft van de private huurwoningen is immers van slechte kwaliteit. Trek tot slot de laagste lonen op tot of boven de Europese armoedegrens zodat mensen in armoede meer ademruimte hebben.

Interview met Peter Heirman in De Ochtend op Radio 1 op 8/3/2022

herbeluister het interview

Maatregelen om hoge energiefactuur in te dijken zijn goed op korte termijn, maar niet goed genoeg

lees eerdere reacties op de stijgende energieprijzen op de site van NTA

Blijf op de hoogte

Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief van het Vlaamse Netwerk tegen Armoede


Volg ons

Steun ons nu

Uw steun helpt mensen om een toekomst uit te bouwen en de strijd aan te binden met armoede en sociale uitsluiting. Help mensen in armoede zichzelf te helpen.

Steun ons nu
Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikersgemak te verbeteren.
Ik ga akkoord.  Lees meer.