17-06-2021

Campagne #wearebelgiumtoo

Terug

De Coördinatie van de Mensen zonder Papieren, Sans-Papiers TV en haar vele medestanders organiseren op zondag 3 oktober 2021 om 14u aan het Noordstation in Brussel een nationale betoging “We Are Belgium Too”. We eisen de regularisatie van mensen zonder papieren in België op basis van duidelijke en permanente criteria zoals duurzame banden, werk, onverwijderbaarheid en het risico van de schending van een grondrecht in geval van terugkeer, evenals de oprichting van een onafhankelijke regularisatiecommissie.

Meer info over deze Nationale Betoging

Beste buren,

Wij nemen vandaag de vrijheid om jullie rechtstreeks aan te spreken. Wij kruisen elkaar regelmatig. Je kent ons als de moeder van de klasgenoot van je kind, als de kruidenier op de hoek van de straat, als de persoon die je kantoren schoonmaakt of je verwarmingsketel controleert. Net als jullie, werken we, betalen we huur, sorteren we ons afval …

Kortom, we zijn gewone burgers.
Eén ding is anders: in de ogen van de staat bestaan wij niet.

In België zijn we met zo’n 150.000 mensen die leven zonder papieren.
Soms wonen we hier al 5, 10 of zelfs 20 jaar.
Ook al werken we, we hebben geen recht op sociale bescherming. Onze gezondheidszorg wordt niet terugbetaald, we hebben geen vangnet als we onze baan verliezen. Voor werk en een dak boven ons hoofd zijn we overgeleverd aan de willekeur van corrupte bazen en huisjesmelkers.

Al vele jaren roepen wij de Belgische politieke besluitvormers met alle middelen (demonstraties, petities, bezettingen….) op om een duurzame en redelijke oplossing te vinden voor onze situatie. Onze vragen blijven onbeantwoord.

Onze stem wordt niet gehoord.
Daarom spreken wij vandaag tot jullie. Jullie, burgers mét papieren, hebben immers een fundamenteel recht dat alles kan veranderen: het recht om te stemmen. Gekozen functionarissen zijn er kennelijk van overtuigd dat ons lot jullie niet interesseert. Ze menen te weten dat jullie gekant zijn tegen de regularisatie van onze situatie. En toch zijn wij ervan overtuigd dat een aanzienlijk aantal Belgen ons steunt.

Om onze beleidsmakers dit te laten zien, vragen wij jullie vandaag om jezelf te laten zien.

Wij geloven dat het mogelijk is om voor elk van ons minstens één burger te mobiliseren; één burger om om elk van ons te vertegenwoordigen en zo te komen tot het symbolische resultaat van 150.000 spreekbuizen.

Help ons om de beleidsmakers te tonen dat wij in de ogen van de Belgen ook tot België behoren. Laat de migranten zonder papieren toe in de rechtsstaat.

#wearebelgiumtoo

Teken de petitie en word één van onze 150.000 spreekbuizen

klik hier voor meer informatie over deze campagne en om de petitie te ondertekenen

Tijdens een persconferentie op 17/6/2021 namen vertegenwoordigers van de Coördinatie van mensen zonder papieren, vakbonden, universiteiten, de cultuursector en het verenigingsleven het woord op het Begijnhofplein. Ze lichtten toe waarom de regularisatie van mensen zonder papieren noodzakelijk is en iedereen aanbelangt.

Bekijk hier het videoverslag

Onze ex-voorzitter Daniël Alliët sprak ook op deze persconferentie

Bekijk hier Daniels speech

Hardleers, dus! Charles Ducal, voormalig Dichter des Vaderlands steunt de campagne #wearebelgiumtoo

Lees hier zijn opiniestuk

Blijf op de hoogte

Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief van het Vlaamse Netwerk tegen Armoede


Volg ons

Steun ons nu

Uw steun helpt mensen om een toekomst uit te bouwen en de strijd aan te binden met armoede en sociale uitsluiting. Help mensen in armoede zichzelf te helpen.

Steun ons nu
Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikersgemak te verbeteren.
Ik ga akkoord.  Lees meer.