Nieuws
Toekomstig federaal plan voor armoedebestrijding: van wanhoop naar hoop?!
14/11/2024Op 13/11 vond op initiatief van BAPN een boeiende ontmoeting plaats tussen de POD Maatschappelijke Integratie en een groep ervaringsdeskundigen met verschillende achtergronden. De deelnemers bespraken de uitdagingen voor de nieuwe federale regering in de strijd tegen armoede.
Vijfde Federaal Plan tegen armoede en ongelijkheid
Lees meerMinder Rompslomp, meer rechten!
04/11/2024Op 17 oktober 2024 - Werelddag van Verzet tegen Armoede- verzamelden we van 16.00 tot 20.00 uur op het Beursplein. We klaagden het maatschappelijke administratief doolhof aan door het plein te bezetten met symbolische loketten en pleitten voor administratieve vereenvoudiging zodat iedereen zijn/haar fundamentele rechten kan realiseren.
Het was een schitterende dag, we waren met veel en Brussel heeft ons gezien en gehoord.
Een terugblik š
Lees meerPolitiek debat: "Brussel, hoofdstad van armoede en thuisloosheid"
13/05/2024Op 13 mei co-organiseerde BPA een geanimeerd politiek debat: "Brussel, hoofdstad van armoede en thuisloosheid" samen met L'Ilot - Sortir du sans-abrisme, FĆ©dĆ©ration Bico-federatie, AMA, Smes, Infirmiers de rue, Alias, Asbl Diogenes vzw Samusocial Brussels en Odisee Campus Brussel confronteerden we vertegenwoordigers van de zes belangrijkste Nederlandstalige partijen in Brussel met getuigenissen, dilemma's en vragen rond de themaās extreme armoede en thuisloosheid.
Lees meerVijfde Interministeriƫle Conferentie Maatschappelijke integratie, Wonen en Grootstedenbeleid
15/03/2024Op 15/3/2024 vond de vijfde bijeenkomst van de InterministeriĆ«le Conferentie āMaatschappelijke integratie, Wonen en Grootstedenbeleidā plaats. Het overleg tussen ministers van de verschillende beleidsdomeinen en bevoegdheidsniveaus heeft tot doel een sterk transversaal en structureel armoedebeleid te faciliteren. Onder leiding van het Belgisch Netwerk Armoedebestrijding (BAPN) brachten alle regionale armoedenetwerken hun gemeenschappelijke aanbevelingen en speerpunten voor de komende verkiezingen.
Lees meerMensen in armoede en minister Lalieux in dialoog over Belgisch Voorzitterschap
24/01/2024OP 24 JANUARI ONTMOETTE EEN DELEGATIE VAN MENSEN IN ARMOEDE MINISTER KARINE LALIEUX EN VOORZITTER ALEXANDRE LESIW. TIJDENS DEZE ONTMOETING GINGEN ERVARINGSDRAGERS IN GESPREK MET DE MINISTER EN HAAR ADMINISTRATIE OVER DE THEMAāS VAN HET BELGISCHE VOORZITTERSCHAP VAN DE EU, NAMELIJK MINIMUMINKOMEN, DAK- EN THUISLOOSHEID, DE KINDGARANTIE EN DIGITALE INCLUSIE.
Lees meerWie samenwoont, is de dupe. Als het over uitkeringen gaat, toch
16/05/2023Jongeren die gaan samenwonen om de woonkosten te drukken, of mensen die hun hulpbehoevende ouders in huis nemen: net zij worden gestraft als ze een uitkering krijgen. Het platform Stop statuut samenwonen wil daar komaf mee maken.
Bart Van de Ven, voorzitter van BPA, getuigt hierover in de Standaard
Afbouw van het uitgebreid sociaal tarief zal armoede verdiepen
09/02/2023Op 6 februari besliste de federale regering om de uitbreiding van het sociaal tarief naar de verhoogde tegemoetkoming af te bouwen. Dit betekent dat zoān 400.000 gezinnen met een inkomen onder of net aan de armoedegrens (of 800.000 mensen in totaal) straks nog verder de armoede worden ingeduwd. Voor de netwerken armoedebestrijding verenigd binnen BAPN is het onbegrijpelijk dat deze maatregel wordt afgebouwd zonder dat hiervoor een structureel beleid wordt tegenovergesteld.
Lees meerMensen uit armoedeverenigingen gaan in dialoog met minister Lalieux
31/01/2023Op initiatief van BAPN (Belgisch Netwerk Armoedebestrijding) ging federaal minister Karine Lalieux, bevoegd voor armoedebestrijding, op 31 januari 2023 in gesprek met mensen met armoede-ervaring uit Brusselse, Vlaamse en Waalse verenigingen. Ze bespraken de implementatie van het federaal plan tegen armoede en ongelijkheid. Dit plan is essentieel voor de armoedestrijd in Belgiƫ, gezien het richting geeft en de maatregelen omvat voor het beleid op het federaal niveau.
Lees meerTrotseren we de komende winter eensgezind, of niet?
16/09/2022Een unaniem advies van de sociale partners over de verdeling van de welvaartsenveloppe blijft uit. De koopkrachtcrisis moet een sociaal rechtvaardig antwoord krijgen. Wij verwachten van de regeringen geen uitdieping van de crisis maar extra koopkrachtmaatregelen, en van de werkgevers een verantwoordelijke houding.
Lees meerArmoedenetwerken vinden maatregelen van energieakkoord noodzakelijke boei, maar zee blijft woelig
15/03/2022De regionale armoedenetwerken, verenigd binnen het Belgisch Netwerk Armoedebestrijding (BAPN), verwelkomen dat de overheid in de nacht van 14 op 15/3/2022 een akkoord heeft gesloten om de energiefacturen betaalbaarder te maken. De verlenging van de uitbreiding van het sociaal tarief voor mensen met een verhoogde tegemoetkoming zorgt voor een beetje ademruimte voor een miljoen gezinnen die in energiearmoede leven. De armoedenetwerken betreuren echter dat de maatregel niet structureel is verankerd en dat de bedragen niet zijn bevroren. Bovendien werd geen enkele gerichte maatregel getroffen voor mensen van de lagere middenklasse en worden ze aan hun lot overgelaten. De federale overheid reikt een boei aan, maar de storm van de prijsverhogingen blijft woelig, zowel voor de meest kwetsbaren als voor de lagere middenklasse.
Lees meerArmoedenetwerken leggen voorstellen om energiearmoede tegen te gaan op tafel bij ministers Van der Straeten en Lalieux
10/03/2022De energieprijzen swingen de pan uit, eerst door de coronacrisis en nu door de oorlog in OekraĆÆne. Ondanks eerdere maatregelen om de energie voor kwetsbare mensen betaalbaar te houden, worden de prijzen steeds onbetaalbaarder voor hen. Op 10/3/2022 hebben federaal minister van energie Tinne Van der Straeten en federaal minister van Armoedebestrijding Karine Lalieux een aantal organisaties ontvangen om voorstellen en maatregelen te bespreken die energiearmoede kunnen tegengaan. De regionale armoedenetwerken, verenigd in het Belgisch Netwerk Armoedebestrijding (BAPN), hebben er vier aanbevelingen op tafel gelegd die ze eerder al geformuleerd hadden.
Lees meerWe zien dat mensen die het al moeilijk hadden voor de energiecrisis het nu nog moeilijker krijgen
08/03/2022Peter Heirman, beleidsmedewerker Wonen bij het Netwerk tegen Armoede was op 8/3/2022 te horen in De Ochtend op Radio 1 en het radionieuws over de gasprijzen die de pan uitswingen: "We zien dat mensen die het al moeilijk hadden voor de energiecrisis het nu nog moeilijker krijgen." Er is een uitbreiding van de groep mensen die recht heeft op een sociaal tarief, maar dat wordt telkens maar met drie maanden verlengd. "Zo creƫert men veel onzekerheid: wat na die termijn?"
Lees meerWarempel, een drempel!
18/10/2021Een participatief festival in het kader van de internationale dag van het verzet tegen armoede
Samen met het Vlaamse Netwerk tegen Armoede koos BPA in 2021 voor het thema āmaatschappelijke participatieā als focus voor de jaarlijkse 17/10 actie.
Waarom?
- Omdat armoede een structureel participatieprobleem is!
- Omdat participatie een kwestie is van rechtvaardigheid!
- Omdat participatie een sociaal grondrecht is!
- Omdat participatie zorgt voor draagvlak, persoonlijke groei en goede oplossingen!
Trek eindelijk de laagste inkomens op tot boven de Europese armoedegrens
17/08/2021'Klimaatrampen, gezondheidscrisissen, digitalisering: mensen in armoede zijn het minst beschermd tegen deze externe schokken. Het is hoogdringend dat beleidsmakers de nodige preventieve maatregelen treffen, te beginnen met het optrekken van de laagste inkomens', schrijven de partners van het Belgian Minimum Income Network (BMIN).
Lees meerHousing Action Day Belgium
28/03/202128 maart is de Europese Dag van de Huisvesting. Doorheen het hele land organiseerden diverse sociale organisaties acties om aandacht te vragen voor de huisvestingsproblematiek. In Brussel is de wooncrisis meer dan prominent aanwezig. 60 procent van de Brusselaars huurt, maar amper 11 procent van de beschikbare woningen is een sociale huurwoning.
Een aantal Brusselse VWAWN organiseerde samen met Welzijnszorg en een een aantal andere Brusselse huisvestings- en armoedeorganisaties een interactieve wandeling met getuigenissen. De actievoerders vroegen meer inspraak en snellere vooruitgang.
Signalenbundel 2.0 - Corona Ć©Ć©n jaar later
24/03/2021Van bij het begin van de coronacrisis verzamelde het Netwerk tegen Armoede signalen en getuigenissen over de impact op het leven van mensen in armoede. Wat is de stand van zaken Ć©Ć©n jaar na de uitbraak van het virus? We vroegen het via de 58 verenigingen waar armen het woord nemen, Welzijnsschakels en ATD Vierde Wereld. De organisaties moesten noodgedwongen hun dagelijkse werking aanpassen. Ze gingen aan de slag met alternatieven om mensen in armoede te blijven bereiken en ondersteunen. De signalen en ervaringen zijn nu verzameld in de Signalenbundel 2.0.
Lees meerArmoedeverenigingen kregen veel meer hulpvragen in 2020
13/01/2021Het Netwerk tegen Armoede blikt jaarlijks terug op de opvallendste ontwikkelingen en trends in de 58 verenigingen waar armen het woord nemen. Het zal niet verwonderen dat 2020 een heel bijzonder jaar was, vooral door de coronacrisis. Meer dan 70 procent van de respondenten geeft aan dat ze in 2020 meer hulpvragen kregen dan in 2019. Die hulpvragen kwamen voornamelijk van mensen die door de coronacrisis in de (financiƫle) problemen zijn gekomen, alleenstaande ouders en mensen met een migratieachtergrond. De verenigingen hebben een grote flexibiliteit en creativiteit aan de dag gelegd om mensen in armoede te blijven bereiken.
Lees meerOpen brief 'Hoe respecteer je de nachtklok als je dakloos bent?'
23/10/2020Het project #Ikbensolidair is een samenwerkingsverband tussen 11.11.11, Caritas, Amnesty International, Vluchtelingenwerk Vlaanderen, ACV en vele andere organisaties, waaronder het Netwerk tegen Armoede. Samen komen ze op voor de rechten van migranten, mensen op de vlucht en mensen zonder wettig verblijf. Zij worden bijzonder hard getroffen door de coronacrisis. Met de winter voor de deur schreven ze de open brief 'Hoe respecteer je de nachtklok als je dakloos bent?'
Lees meerInternational Housing Action Day op 28 maart in Brussel
06/03/2020Netwerk tegen Armoede en Brussels Platform Armoede roepen op om mee actie te voeren op de International Housing Action Day op 28 maart. Samen met andere organisaties komen we op straat voor structurele maatregelen in de strijd tegen de wooncrisis in ons land. Dat kan enkel met lagere huurprijzen, strijd tegen leegstand en een hoger bouw- en renovatieritme voor sociale woningen. In 2020 gooide corona roet in het eten en zijn de acties niet door kunnen gaan zoals gepland. We blijven echter niet bij de pakken neerzitten en plannen naarstig verder.
volg hier de plannen voor verdere acties en de actiedag van 2021 op.
Lees meer